HC- SR501 PIR Hareket Sensörü (Devreli - Ayarlanabilir) Kullanım Alanları Ve Kolaylıkları
Cisim hareketi algılamak için kullanılan bir modüldür. Modülün içerisinde IR sensörü bulunmaktadır. Kullanacağınız uygulamalara göre üzerinde bulunan potansiyo metreleri bir tornavida yardımıyla ayarlayarak ölçüm mesafeni ve hassasiyetini ayarlayabilirsiniz.
Cisim hareketi algılamak için kullanılan bir modüldür. Modülün içerisinde IR sensörü bulunmaktadır. Kullanacağınız uygulamalara göre üzerinde bulunan potansiyo metreleri bir tornavida yardımıyla ayarlayarak ölçüm mesafeni ve hassasiyetini ayarlayabilirsiniz.
PIR Hareket Sensörünün güç tüketimi oldukça düşük olduğu için sensörü besleyerek mikro konrtolcünüzü uyku moduna almak için kullanabilirsiniz. Dijital çıkış veren bir sensördür.
PIR Hareket Sensörünün Genel Özellikleri
- Lojik Sinyal Çıkış Seviyesi: 3,3 V
- Çalışma Voltajı: 5- 12 V
- Bekleme Süresi: 5- 200 Saniye
- Algılama Alanı: 3- 5 Metre
- Algılama Açısı: 140º
- Ürün Boyutları: 33x 25x 24 mm
PIR Sensörleri, odanızda olması gereken, evinizde olmadığınız durumlar da hırsızlara karşı sizi ve emniyet birimlerini uyarı alarmı yollayan modülü rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Çoğu modern güvenli sisteminde, apartmanlarda kullanılan otomatik sensör ışıklarında, garaj kapılarında ve bazı elektrikli cihazların çalışmasında aktif olarak tercih edilmektedir.
Sensör boştayken, yani sensörün menzilinde hareket yok iken, her iki yuva da aynı miktarda kızılötesi radyasyonu algılar ve bu da “0” çıkış sinyali verir.
Ancak sensörün önünden bir insan ya da hayvan gibi sıcaklık hissi veren bir canlı geçtiği zaman PIR Hareket Sensörü algılayarak pozitif etkiye sebep olan artı sinyallerin artmasına ile birlikte sensör yanar.
Bu örnekte olduğu gibi Arduino ile hareket sensörü kullanımda ortamdaki hareketi algılayarak bağlı bulunduğu üniteye sinyal iletmesine sebep olur.
Bir kişinin bölgeye ne zaman girdiğini, ayrıldığını ya da ne zaman yaklaştığını tespit etmek için ve Arduino projelerinizin hemen hemen hepsi için rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
PIR Hareket Sensörünün düşük güç ve düşük maliyeti sayesinde sıklıkla tercih edilme sebebi haline geliyor. Oldukça sağlam olan yapısı geniş lens yelpazesi v ara yüzleri kolay oluşu onu en çok tercih edilenlerin arasında tutuyor.
PIR Hareket Sensörünün Uygulama Alanları:
- Güvenlik Sistemleri
- Akıllı ışık Kontrol Sistemleri
- Cisim Hareket Algılama
HC- SR501 PIR Sensörünün, üç çıkış pini vardır. Bunlar; VCC, OUT ve GND pinleridir. Dahili bir voltaj regülatörüne sahiptir, bu sebepten dolayı 4,5 V ile 12 V arasında herhangi bir DC voltajı ile çalıştırabilirsiniz, fakat tipik olarak 5V kullanılır.
HC- SR501 PIR Sensörün Üzerinde Bulunan Pinlerin Görevleri;
VCC: Arduino’daki 5 V pinini bağladığımız HC- SR501 PIR Sensörü’dür.
OUT: Pini 3.3 V çıkışıdır. LOW, hareket algılanmadığını, HIGH, bazı hareketlerin algılandığını gösterir.
GND: Arduino Uno R3 de karşılık gelen pine bağlanmalıdır.
PIR Hareket Sensörünün devre kartında iki ek bileşen için lehim pedleri bulunur. Bunlar bazı kartlarda değişebilir ancak genellikle RT ve RL olarak etiketlenir.
RT: Termistör veya sıcaklığa duyarlı direnç işidir.
RL: Bu bağlantı LDR veya Fotorezistör içindir.
Aynı Kategoriden
- Hangi Boya Ölçüm Cihazı Alınmalıdır? - Linshang LS220 Oto Kaporta Boya Ölçüm Cihazı
- Oto Kaporta Boya Ölçüm Cihazı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Renault SGW Gateway Kilit Açma: Araç Bakımında Yeni Bir Devrim
- KT200 II ve Dimsport New Trasdata ECU/TCU Programlama Cihazı Arasındaki Farklar
- KT200 II ve AlienTech KESS v3 Ecu Programlama Cihazları Arasındaki Farklar
Yorumlar
Yorum Yazın